1. Haberler
  2. Konya Mutfağı
  3. Bazlama Tarifi – Bazlama nasıl yapılır? [Konya Usulü Bazlama Tarifi]

Bazlama Tarifi – Bazlama nasıl yapılır? [Konya Usulü Bazlama Tarifi]

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya’da kimine göre Bazlama, kimine göre de Mayalı.. Şahsen Konya merkez Meramlı olarak biz bunu Bazlama olarak bilir ona göre söyleri 😋😅 Ramazan aylarında Konyalılar için sahurun olmazsa olması, sofralarımızın şahı, ekmeği, bazlama nasıl yapılır? Bazlama tarifi ile ilgili çok fazla bilgi mevcut fakat burada sizlere Konya usulü bazlama tarifini vereceğiz. Bazlama tarifi, bazlama nasıl yapılır? Bazlama yapımı püf noktaları gibi sorulara cevap bulabileceğiniz tarifimiz sizlerle.

Bazlamanın nasıl yapılacağını fotoğraflarla detaylı şekilde anlatmadan önce sizlere Bazlama tarifi ve bazlama malzemelerini bir listelemek istiyorum:

Bazlama tarifi yapımı için gerekli malzemeler

Biz Ramazan ayı için hazırlık yapıyoruz, bu yüzden tarif biraz bol gelebilir kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

1-) 5 kilo un (Bazlama tarifinde un seçimi önemli, biz yıllardır Çevikler markasının Gold unu ile yapar, afiyetle yeriz. Meram’ın unları da oldukça iyidir. Bazı unlar esmere yakın, biz esmere çalan unları bazlama yapımında tercih ederiz. Bazlamanın unu ne kadar iyi olursa görüntüsü de tadı da o bir o kadar iyi olacaktır)

2-) 2 yemek kaşığı tuz

3-) 2 Paket Kuru Maya (Yaş maya da olabilir. Biz 2 paket Pak kuru maya kullandık)

4-) Alabildiği kadar ılık su (Hamur çok cıvık olmayacak şekilde tabiri caizse kulak memesi dediğimiz kıvamda olana kadar suyunu ayarlamanız gerekiyor, kontrollü şekilde yoğurdukça suyu yavaş yavaş ekleyin)

5-) Hamur leğeni ve çinko sini (Biz Gonyalılar için özellikle çinko sini çok önemlidir, bazlama tarifinin önemli bir aşaması olan mayalanma işlemi sırasında biz leğenin ağzına çinko sini kapatıyoruz ☺️)

Bazlama nasıl yapılır? Bazlama yapılışı (Püf noktaları ile Konya usulü bazlama yapımı)

Aşama aşama bazlama nasıl yapılır? Konya usulü bazlama yapılışını sizlere aktaracağım:

Bazlama hamuru için mayalama

Bazlama yapmanın en başında mayalama işlemi geliyor. Bu aşamada kenarda ılık suyun içine 2 paket kuru maya atarak çözülmesini ve mayalamayın kendi kendine gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz.

Bazlama malzemelerini leğene alma ve Yoğurma

Bazlama hamurunu yoğurma işlemine başlamadan önce malzemeleri sırasıyla dökmek gerekiyor. Hamur leğeninin içine. 5 kg unumuzu alıyoruz, üstüne 2 yemek kaşığı tuzumuzu atıyoruz, daha sonra kenarda bekleyen mayamızı unun üstüne alarak yoğurma işlemine başlıyoruz. Bazlama hamurumuzu yoğururken bir yandan da kıvamına göre ılık su eklemeye devam ediyoruz. Burada önemli nokta suyun ayarı, birden boca edip kıvamı kaçırma riskine karşın biraz dikkatli ve ölçülü şekilde katabilirsiniz.

Bazlama hamurunu mayalanmaya bırakma

Bazlama hamurumuzu kulak memesi kıvamına gelecek şekilde güzelce yoğurduktan sonra leğenin ağzını çinko tepsi ile kapatıp sofra bezi ve bohça ile sararak oda sıcaklığında 30-45 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.

Bazlama hamurunu beze tutma ve açma

Kıvama gelen ve güzelce kabaran bazlama hamurumuzu ufak-orta büyüklükte bezeler haline getiriyoruz. İster oklava isterseniz de el yardımı ile bazlamaları istediğiniz şekle ve büyüklüğe getiriyoruz. Burada önemli nokta hamurun çok ince ve büyük olmaması, eğer hamuru ince ve büyük açacak olursanız bu artık bir lavaş dönecek, bağlamdan kopacaktır 😅 En başta da belirttik biz bazlama yapıyoruz, hatta Konya usulü bazlama yapıyoruz. Konya merkezde kişi zevkine göre bu bazlamalar bazen ufak ve çok kabaran şekilde bazen de hafif geniş ve ince şekilde yapılır. Genellikle merkez Meram yöresi bazlamayı çok aşırı kabarık yapmaz, çünkü içine küflü peynir gibi farklı şeylerde sıkıp yiyeceği yani dürüm tarzı yapacağı için bu şekilde tercih edilir. Yani bazlamamız yumuşak olacak fakat aşırı pofuduk olmayacak ki bu sayede rahat rahat sıkma yapıp yiyebilelim 😋 Toplam 40’a yakın beze tuttuk.

Bazlama pişirme

Nerde o eski saclar, ocaklar… Bazlamanın hakkı odun ve talaşın harlı ateşinde hızlıca pişmelidir amma artık 4 duvar 1 apartmanda hapis hayatı yaşadığımız için evdeki ocaktan tarifini verelim. Bazlama her türlü tavada kolaylıkla pişecektir fakat biz birkaç yıl önce aldığımız granit ile pişiriyoruz gayet güzel oluyor. Püf noktası harlı ateş 🔥

Son ve en keyifli aşama, bazlama yeme 😋

Önce tereyağı ardından küflü piynir… Sahur gecelerinin vazgeçilmez kombinasyonu! Dikkat edeceğimiz önemli mevzu ise küflü piyniri yiyip iftara kadar rüyanızda datlı su çismesi aramayın aman diyim 😅

Bazlama buzlukta/derin dondurucuda saklanır mı?

Oda sıcaklığında bazlamaları soğumaya bıraktıktan sonra buzluğunuza veya derin dondurucuya atabilirsiniz. Uzun süreli dayanacaktır. Biz buzluktan aylar sonra bile çıkarıp yiyoruz.

AFİYET OLSUN! BAZLAMA YAPIMI, BAZLAMA TARİFİ HAKKINDA SORMAK İSTEDİĞİNİZ SORULAR VE FİKİRLERİNİZ VARSA YORUM KISMINDA BELİRTEBİLİRSİNİZ.

19
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
h_vkeli
Hövkeli
12
annavv_
Annavv!
4
hak_rda
Hakırda
10
gubuz
Gubuz
97
pamb_k
Pambık
Bazlama Tarifi – Bazlama nasıl yapılır? [Konya Usulü Bazlama Tarifi]
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

3 Yorum

  1. Çinko siniyle legenı kapatmak ve o bohcanin güzelliği bunlar benim çok hoşuma gidiyor şimdiki servisler sunumlar dan çok cok samimi ve sıcak

  2. Çinko sini detayı = ❤️

  3. Nasıl güzel de bürülemis leğeni , her detayin ayrı güzel cânim gonyamin insanı 💚

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Konya Yaşam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!