Çoğu kişinin adını dahi duymadığı, gördüğü zaman yer elması veya patates sandığı o mantar çeşidi… Domalan mantarı bazı yörelerde ise dolaman mantarı, bilenler için harika bir lezzetken konuyla bağı olmayanlar için gerçekten çok uzak bir mantar çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Domalan mantarı nedir? Domalan mantarı nerelerde bulunur? Domalan mantarı zehirli mi? Domalan mantarı nasıl tüketilir ve nerede yetişir? İşte, nadir görülen bir mantar çeşidi olan domalan mantarının tüm özellikleri ve bilmeniz gerekenler!
Domalan mantarı nedir?
Domalan mantarı, 5-6 cm çapında, küre şeklinde ve üst kısmı basık olan bir mantar türüdür. Ayrıca patates yumrusuna benzeyen bir görünüme sahiptir ve keme, tombalak, topalak, kumi gibi farklı isimlerle de anılır. Mantarın yüzeyi genellikle düzdür ancak bazen pürüzlü olabilir. Renkleri soluk kahverengi, sarı veya gül renginde olabilir. İlkbahar yağmurlarından sonra kumlu topraklarda, toprağın yüzeyinde oluşan çatlaklarda bulunabilir. Ülkemizde özellikle Konya ve Şanlıurfa çevresinde, Kumi otuyla birlikte mikorizal olarak yaşadığı gözlemlenmiştir. Domalan mantarı, protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır ve ayrıca afrodizyak etkileri olduğuna inanılmaktadır. İç kısmı beyaz ve hafif gözeneklidir.
Domalan mantarı ne zaman ve nerelerde bulunur?
Domalan mantarı ilkbahar yağmurlarından sonra bulunmaktadır yani domalan mantarını özellikle Nisan ayında bulabilirsiniz. Peki ama bu mantarı nerden bulacağız? Domalan mantarı, doğada kendiliğinden yetişen ve yapay ortamlarda yetiştirilemeyen bir mantar türüdür. Her tür toprakta yetişebilir, ancak daha çok kumlu toprakları tercih eder. Ayrıca yüksek yamaçlarda dağınık bir şekilde bulunabilir. Domalan mantarı özellikle iğne yapraklı ormanlar, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Mantar, Nisan ayı yağmurlarından sonra olgunlaşmaya başlar ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Domalan mantarı, Türkiye’de özellikle Konya, Aksaray, Karaman, Şanlıurfa, Gaziantep ve Malatya çevresinde yaygın olarak bulunur.
Domalan mantarı doğada oldukça nadir görülen bir mantar türüdür. Genellikle ince bir toprak tabakasının altında yetişir. Ancak toprağa daha derin gömülü olarak da bulunabilir ve bu durumda yerini tespit etmek oldukça zor olabilir. Toprak tabakası altında olgunlaştığında, toprağı çatlatarak kendini belli eder ve bu sayede elle kazılarak veya bir sopa yardımıyla çıkarılabilir. Kırsal arazide dağınık bir şekilde büyüdüğü için bulunması oldukça zor olan domalan mantarı, bazı yörelerde kumi otu veya sarı çiçekler açan domalan mantarı çiçeği ile birlikte yetişir.
Domalan mantarı yenir mi? Nasıl yenir?
Domalan mantarı yenir, hatta çok büyük bir afiyetle yenir! Tadı gerçekten farklı ve efsane olan bu mantar çeşidini bulmaktada oldukça güçtür. Domalan mantarı, kendine has aromasıyla ilgi gören bir mantar türüdür ve ızgara veya kızartma gibi farklı pişirme teknikleriyle hazırlanabilir. Etli bir mantar türü olduğu için ızgara ve kızartmaya çok uygun olup, kabuklu olması nedeniyle yıkamakta sakınca yoktur. Mantarın topraklı kısımları bol suyla yıkanır, kabukları soyulur veya kazınarak temizlenir ve dilimlenir. Haşlamak istenirse, yarım saat pişirilmesi yeterlidir. Domalan mantarı, sebze yemekleri, makarnalar ve salatalar gibi birçok yemekte kullanılabilir. Kahvaltılarda omlet yapmak için de kullanılabilir. Ayrıca, özellikle lüks restoranlarda ördek eti gibi et yemeklerinin yanında sunulur. Domalan mantarının sulu kıvamı ve iştah açıcı kokusu nedeniyle, pişirildikten sonra ekmek banarak da mis gibi tüketilebilir.
Kilosu 500 TL’ye dayandı!
Bulunması oldukça güç olan bu mantarın kilosu ise şu günlerde Konya’da 500 TL’ye dayandı. Bu mantarı temin etmek için özellikle domalan çıkan köyler mevcut, bu köylerde yaşayan tanıdık eş dosttan rica edebilirsiniz.
DİKKAT! DOĞADA BULDUĞUNUZ HER MANTARI TÜKETMEYİNİZ! BU KONUDA BİLGİSİ OLAN YEREL HALKTAN DESTEK ALMADAN MANTAR ARAMAYA ÇIKARAK BULDUĞUNUZ HER MANTARI TÜKETMEYİN!
DOMALAN MANTARINI HİÇ DENEDİNİZ Mİ? YORUM KISMINDA GÖRÜŞLERİNİZİ YAZABİLİRSİNİZ.
Tabi biliriz hemşerim divanlar Bozdağ tarafında da çok bulunur çok lezzetlidir.Domalan